Alatura-te comunitatii

Intra in comunitatea Unceai.ro, creeaza-ti propriul tau univers naturist si bucura-te de compania membrilor pasionati de ceaiuri si leacuri naturale

Email:
Tine-ma minte
Sau
Publicitate:
Localuri din zona ta
Intra in cont pentru a vedea localurile din zona ta.
Publicitate:
Sondaj de opinie
Ce tip de ceai preferi?


Voteaza Vezi rezultate
Publicitate:
Stiri
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de tumori la bărbați în întreaga lume. Tipul care nu se poate trata cu hormoni..
O formulă naturistă ar putea trata cancerul de prostată
LifeStyle
Balsamul de buze este un produs cosmetic pe care îl folosim zilnic, iar persoanele cu buzele uscate îl aplică de numeroase ori pe zi. El trebuie..
Prepară propriul balsam de buze
Sanatate
Apa este o parte considerabilă din greutatea corpului şi este un element vital pentru sănătatea organismului. O persoană poate trăi mai multe..
Rolul apei ȋn organism
Ce ai vizualizat recent?

Cultivarea și recoltarea lavandei

Postat de Ilinca Nita la data 25.03.2012 in categoria

Lavanda sau levănțica (Lavandula angustifolia) este o plantă care crește sub formă de tufișuri, folosită cu precădere în industria cosmetică, pentru mirosul său plăcut. Totodată, ea poate fi folosită pentru rolul său curativ, fiind utilă în migrene, anxietate, balonare, dar și pentru probleme dermato-cosmetice. Datorită ramificațiilor bogate, lavanda este o plantă de grădină, care poate fi cultivată cu ușurință; există și specii, precum L. Stoechas, care se dezvoltă bine și în ghiveci.

Plantarea lavandei

Fiind originară din zona montană, lavanda preferă solul calcaros, uscat și lejer; în mod normal, îngrășământul nu este necesar.

Plantați semințele de lavandă primăvara, după depășirea perioadei de ger. Lăsați 40-50 cm spațiu între plante. Pentru a înmulți cultura, tăiați butași de 5 cm, pe care îi țineți în casă până prind rădăcini; pot fi mutați în grădină toamna, când clima este încă blândă. Dacă ați achiziționat o plantă în ghiveci și doriți să o mutați în grădină, va trebui să așteptați până la venirea toamnei, deoarece se adaptează greu la căldura din timpul verii.

Îngrijire

Levănțica nu necesită îngrijire specială, de aceea poate fi plantată și în locuri greu accesibile. Udarea nu este  necesară decât atunci când solul este complet uscat, pe timpul verii.

Pentru a întreține forma tufei, este necesar să o tundeți după perioada de înflorire. Altfel, planta nu își va păstra forma globuloasă, având tendința de a se evaza la bază.

Recoltarea

Frunzele de levănțică pot fi recoltate în orice perioadă a anului. Florile se culeg în august, înainte să se deschidă. Ambele se usucă în strat subțire și se depozitează în săculeți textili sau pungi de hârtie, într-un loc răcoros și ferit de umezeală.

Sursă foto 1: http://www.hear.org/starr/

Sursă foto 2: http://commons.wikimedia.org/

Ai levănțică în grădină sau în ghiveci?

Album Foto
Cultivarea și recoltarea lavandei Cultivarea și recoltarea lavandei

Evaluare:

Adauga o poza in galerie:
Posteaza comentariu