Alatura-te comunitatii

Intra in comunitatea Unceai.ro, creeaza-ti propriul tau univers naturist si bucura-te de compania membrilor pasionati de ceaiuri si leacuri naturale

Email:
Tine-ma minte
Sau
Publicitate:
Localuri din zona ta
Intra in cont pentru a vedea localurile din zona ta.
Publicitate:
Sondaj de opinie
Ce tip de ceai preferi?


Voteaza Vezi rezultate
Publicitate:
Stiri
Un studiu realizat de cercetătorii britanici a descoperit faptul că merele pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile..
Merele dăunează danturii
LifeStyle
Părul indisciplinat este o problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor la un momentdat în viață, iar pentru unele, este o sursă const..
Măști intensive pentru părul electrizat
Sanatate
Apa este o parte considerabilă din greutatea corpului şi este un element vital pentru sănătatea organismului. O persoană poate trăi mai multe..
Rolul apei ȋn organism
Ce ai vizualizat recent?

Cultivarea și recoltarea feniculului

Postat de Ilinca Nita la data 05.04.2012 in categoria

Feniculul (Foeniculum vulgare) este  o plantă aromatică, utilizată atât în bucătărie, cât și în scop terapeutic. Este o plantă anuală, cu rădăcină pivotantă și aspect asemănător cu al mărarului. Feniculul poate atinge și 2 metri, dezvoltă numeroase ramificații. Florile galbene sunt dispuse sub formă de umbrele, iar fructul, puternic aromat, este o achenă.

Din fructele de fenicul (numite impropriu și semințe) se pot realiza o serie de preparate curative, cum ar fi infuzia, decoctul, tinctura, de ajutor în colite, spasme digestive sau constipație. Este, totodată, un bun antiseptic, fiind utilizat extern în amigdalite, infecții oculare sau afecțiuni cutanate.

Solul și condițiile de mediu

Feniculul se plantează direct în grădină, folosind semințe; nu poate crește în ghiveci deoarece nu are suficient spațiu. Odată ce tufa este matură, poate fi divizată toamna și resădită, pentru înmulțire. Deoarece este sensibil la temperaturile scăzute, feniculul se plantează la sfârșitul lui aprilie sau începutul lunii mai, lăsând o distanță de ~25 de centimetri între plante.

Planta preferă solurile bine drenate și nutritive, cu un pH acid (5,5-6,8). Solul poate fi pregătit de toamna, prin fertilizare cu gunoi de grajd, potasiu și fosfor, primăvara adăugându-se azotul.

Îngrijirea feniculului

Feniculul se udă o dată la 4-5 zile, având grijă ca pământul să fie mereu umed, dar să nu se înece planta. Dacă răsadurile cresc prea des, trebuiesc rărite, păstrând mereu o distanță de minim 15 centimetri între tufe.  Utilizând fertilizatori naturali (compost, amestecuri de plante fermentate), feniculul se hrănește de 3 ori: prima dată când este rărit, atunci când cresc tulpinile și la începutul înmuguririi.

Dăunătorii mai frecvenți ai feniculului sunt comuni cu cei ai mărarului și anasonului: musca morcovului și putregaiul cenușiu.

Recoltare și depozitare

Semințele de fenicul se recoltează prin tăierea inflorescențelor umbelifere, înainte ca fructele să fie coapte. Se usucă răsfirate într-un loc răcoros și ferit de umezeală, până când semințele devin verzi. Se depozitează în saci de pânză sau pungi de hârtie, în locuri uscate, umbroase și bine aerisite.

Sursă foto 1: agrofm.ro

Sursă foto 2: agrofm.ro

Voi cum plantaţi feniculul?

Album Foto
Cultivarea și recoltarea feniculului Cultivarea și recoltarea feniculului

Evaluare:

Adauga o poza in galerie:
Posteaza comentariu