Alatura-te comunitatii

Intra in comunitatea Unceai.ro, creeaza-ti propriul tau univers naturist si bucura-te de compania membrilor pasionati de ceaiuri si leacuri naturale

Email:
Tine-ma minte
Sau
Publicitate:
Localuri din zona ta
Intra in cont pentru a vedea localurile din zona ta.
Publicitate:
Sondaj de opinie
Ce tip de ceai preferi?


Voteaza Vezi rezultate
Publicitate:
Stiri
Un studiu realizat de cercetătorii britanici a descoperit faptul că merele pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile..
Merele dăunează danturii
LifeStyle
Părul indisciplinat este o problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor la un momentdat în viață, iar pentru unele, este o sursă const..
Măști intensive pentru părul electrizat
Sanatate
Apa este o parte considerabilă din greutatea corpului şi este un element vital pentru sănătatea organismului. O persoană poate trăi mai multe..
Rolul apei ȋn organism
Ce ai vizualizat recent?

Plantarea și îngrijirea leandrului

Postat de Ilinca Nita la data 06.04.2012 in categoria

Leandrul (Nerium Oleander) este un arbust ornamental prin florile sale de culoare roz, albe, galbene sau portocalii, grupate în ciorchini. În ghiveci, plantele cresc până la 1-2 metri și au frunzele lanceolate, de un verde intens sau vărgate și semințele încapsulate în teci. Pe lângă valoarea sa estetică, leandrul este un bun adaos în grădină sau apartament datorită parfumului deosebit al florilor sale.

Plantare

Cea mai simplă și eficientă metodă de înmulțire a leandrului este prin butași. Aceștia se obțin prin tăierea vârfurilor lăstarilor la o lungime de cca 10 centimetri.Se taie imediat sub un nod și se elimină frunzele, iar capătul se înmoaie în pulbere rizogenă. Butașul se plantează în turbă, nisip, perlit sau un amestec, la adâncimea de 3 centimetri. Se fixează bine în sol și se acoperă cu hârtie.

Dacă asigurați o temperatură în jurul valorii de 20 și o umiditate suficientă a mediului, rădăcinile se vor forma după aproximativ o lună. Butașii se transplantează apoi în vase cu un amestec de turbă, mraniță, nisip de râu și pământ de frunze, în părți egale.

Condiții de mediu

Leandrul preferă lumina directă și este indicat ca vara să fie scos afară, în curte sau pe balcon. Dacă îl cultivați în apartament, asigurați-i o dispoziție sudică sau vestică.

Fiind un arbust mediteraneean, leandrul necesită temperaturi relativ crescute, de 20-25C vara. Este bine ca temperatura să nu scadă sub 19C în timpul iernii; de aceea, dacă îl plantați în grădină, este bine să fie transplantat în ghiveci și adus în casă pe timpul iernii. 

Leandrul crește cel mai bine în mediul cu o umiditate crescută. Necesită udare o dată la 5-7 zile iarna și o dată la 2 zile vara. Pentru o plantă matură, se folosește o cantitate de cca 1 litru per udare.

Îngrijire

Frunzele leandrului trebuiesc curățate de praf lunar, ori cu ajutorul unei cârpe umede ori prin stropirea cu dușul. Tot lunar se realizează afânarea pământului, cu ajutorul unui băț.

Odată cu creșterea plantei, ea trebuie mutată în ghivece mai mari. Pentru a asigura regenerarea plantelor mature și a da forma dorită celor tinere, acestora li se taie vârfurile după perioada de înflorire. 

Sursă foto 1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oleander_cvet.jpg

Sursă foto 2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nerium_oleander_0001.jpg

Dvs. aveți leandru în casă sau în curte?

Album Foto
Plantarea și îngrijirea leandrului Plantarea și îngrijirea leandrului

Evaluare:

Adauga o poza in galerie:
Posteaza comentariu